Bestaan er eigenlijk wel problemen?

Bestaan er eigenlijk wel problemen?
Als we in alle vrijheid waarnemen? Dus niet via onze psychologische geest maar direct zonder oordeel. Als we wat is niet als een probleem beschouwen. Nu werd ik wakker van een jeuk veroorzaakt door het water waarin ik onlangs had gezwommen, een dag ervoor! Mogelijk veroorzaakt door de uitwerpselen van vogels… Ik krabde mezelf en heb me toen vervolgens ingesmeerd. Ik kon hier niet omheen maar ik weigerde het als een probleem te zien of te bestempelen. Het gejeuk en gekrab enkel als een feit te zien, daar bleef het dus bij!
Nu zit ik te schrijven in de plaats van te slapen en het is midden in de nacht: is dit dan een probleem of slechts een feit?
Vanzelfsprekend behoor ik uit te kijken met die jeuk en dat gekrab, dat zijn ook feiten in mijn ogen, als mens. Maar psychologisch wens ik er helemaal niets mee te hebben!
Hoeveel mensen lijden niet juist ergens onder vanwege een geest die iets bestempeld heeft als ‘probleem’?
Als we in alle vrijheid alles waarnemen, dan is alles zoals het is zonder een extra innerlijke psychologische druk. We geven namelijk onszelf een slecht gevoel. Als we psychologisch geen problemen ervaren, zullen we dan nog wel ongelukkig zijn?
Kijk, als regen een probleem voor je is, ervaar je bij regen een extra druk. Voor mij regent het dan heus niet minder die dag, dat zijn dan de feiten toch?…
Een leven zonder problemen is dat mogelijk?, dat zouden we echt moeten willen onderzoeken. Het wil dan niet zeggen dat je geen verdriet meer zou kunnen ervaren maar zul je daar dan ook nog onder lijden vanuit de geest? ‘Ik en mijn verdriet.’
Emoties zijn menselijk maar is psychologisch lijden menselijk of iets van onze onwetendheid?

Afbeelding van Shlomaster via Pixabay 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s