Wat geeft ons vrede?

Basic Meditatie:
Hoe vaak en op welke manier ontwijk jij je eigen leven hier en nu? Voel jij wel wat je voelt? Hoor jij wel wat je hoort?… Of ben je ‘horende doof en ziende blind’ zoals Jezus van Nazareth al meldde?! De Boeddha sprak over: ‘Wees alert. Wees een licht voor jezelf.’ Nu, grijpen we naar geweld, dromen we van oorlogen en wraak, nietwaar?
Maar wie is nog dichtbij huis?
Alleen daar waar het lichaam is, kunnen we, zullen we ontwaken! Niet ergens in de toekomst maar hier en nu. Wat gebeurt er als we onze geest overstijgen door direct te luisteren naar wat onze zintuigen vertellen, aangeven? Hoor jij bijvoorbeeld nog wel volledig die vogel verderop in een boom.
Vrede ligt niet voorbij ons direct gewaarzijn. Als er een boom staat in onze tuin, dan zullen we deze in zijn bestaan simpelweg onderkennen. De boom is immers geen een of ander idee of bepaald geloof. En het is daarom dat het lichaam de poort kan zijn naar onderlinge vrede. Oorlog is immers gebaseerd op een conflict tussen ideeën en geloven, nietwaar? Welk conflict ligt er verscholen in het luisteren naar de zee?… Door het trainen van je zintuigen worden ideeën vanzelf minder belangrijk. Gaan we alles simpelweg zien, zoals het is. Zoals een zenwijsheid formuleert: ‘De Waarheid is niet het probleem maar onze mening erover.’

https://basicmeditatie.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s