Doorbraak van verlichting

‘Een Doorbraak van Verlichting – 1979
Na vijf jaar het juk te hebben gedragen van een serieus leven, overeenkomstig bepaalde – zelfaangenomen – leefregels, begon ik te mediteren op: wat is authentiek zijn? Ik was toen eenentwintig jaar toen een enorme golf van energie vanuit mijn rug omhoog steeg tot in mijn hoofd. Zodat mijn hoofd ervan tolde! Een en al licht ervoer ik toen! Mijn hoofd zoemde er zelfs van. Ik was op een gegeven moment op mijn bed gaan zitten en had alle zelfcensuur losgelaten: ik had me overgegeven aan niets/open zijn/geheel ontspannen zijn naar lichaam en geest: laat alles maar gebeuren. Een leven zonder zelfcensuur! Geheel spontaan! Vertrouwende op het goede, het natuurlijke. Ik liet me daarbij ook inspireren door de natuur: een prachtige bloem die geheel niets doet en toch iets wordt: geheel tot bloei komt, spontaan. Zonder enige vorm van regels, censuur. Doen zonder te doen. Ook ons leven heeft een spontane beweging die we kunnen proberen te beheersen maar ook kunnen leren kennen als onszelf, natuurlijk zelf wel te verstaan. Dit natuurlijk jezelf zijn is niet alles zaligmakend, ontdekte ik weer later maar wel enorm belangrijk. Toen ik zo opnieuw geboren werd, was ik volkomen spontaan. Ik verzette me niet tegen alles wat in mij opkwam. Noch mijn lichaam, gevoelens en gedachtenstroom onderdrukte ik. Het ik van zelfcensuur was opgeheven, het natuurlijke regeerde! Het was ergens ook een zotte periode, want alles was mogelijk. Ik deed alles wat er spontaan in me opdook, mijn hart en lichaam waren een. Het duurde zo’n zeven tot acht jaar, dat ik leerde, volkomen begreep dat je ook kan leven vanuit liefde. Eerst, na mijn bekering, leefde ik vooral vroom, zo’n vijf jaar, vanaf mijn zestiende. Toen, leefde ik een langere periode geheel spontaan. Impulsief, vrij en natuurlijk. Maar God overstijgt wet en lichaam. God is liefde. Ik heb alle voordelen en nadelen ervaren van een geheel strikt en gewetensvol leven leiden! Ik heb ook de vrijheid van het lichaam geheel opnieuw moge leren ontdekken! Maar het was de liefde, zelfoverstijging, die mij God direct deed verwerkelijken in mezelf! Je kunt alle leefregels volgen; je kunt je verlangens (impulsen) geheel volgen; en je kunt de liefde geheel volgen.’

(Uit boek Ik Ben die Ik Ben.)

ik-ben-strand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.